40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
AK Parti tarafından hazırlanan ve 17 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na sunulan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Türkiye’nin enerji arzını sağlama hedefi ile kabul edildi. Bu teklif, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da kapsıyor.
Teklifin en fazla eleştirilen kısmı olan 11. madde, zeytinlik alanlarda elektrik ihtiyacına yönelik maden faaliyetlerine izin veriyor. Bu madde, kamulaştırılan zeytinliklerin, madencilik firmaları tarafından uygun bedellerle kiralanmasını öngörüyor. Yapılan değişiklikler ile bu düzenlemeye yönelik tepkiler azaltılmaya çalışıldı.
Teklifin ilk taslağında, şirketlerin faaliyet gösterecekleri alanla eşdeğer büyüklükte zeytin sahası tesis etme şartı bulunuyordu. Ancak, AK Parti’nin önergesiyle değiştirilen metne göre, şirketler, tesis etmeleri gereken zeytin sahalarının, taşınan ve taşınamayan zeytin ağaçlarının sayısının en az iki katı olması gerektiğini kabul ettiler.
Ayrıca, kamulaştırılan zeytinlik arazi sahiplerine, yeni zeytin bahçeleri tesisi ve taşınması için yapılan değişiklik önerilerine de yenilikler eklendi. İlk haliyle bu arazilerin rayiç bedelle 10 yıl süreyle kiralanması öngörülüyordu. Ancak kabul edilen önergeyle, bu bedel Harçlar Kanunu gereğince belirlenen değerlerin yüzde biri olarak hesaplanacak. Ek olarak, araziler bu bedel üzerinden 20 yıl boyunca doğrudan kiralanabilecek. Kira süresi sona erdiğinde, bakım yükümlülüklerini yerine getiren talep eden kiracıların kira süreleri 10’ar yıl uzatılabilecek.
Bu yasa teklifinin görüşmeleri sırasında Meclis Genel Kurulu’nda tansiyon yükseldi. AK Parti ile CHP’li milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı.
Gerilim tırmandığında, AK Parti ve CHP’li milletvekilleri arasında tartışma çıkmış, DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca bu anları cep telefonu ile kaydetmiştir. Bu duruma tepki gösteren AK Parti Ağrı Milletvekili Ruken Kilerci, Koca’nın üzerine yürümüştür.
Yaşanan arbede sonrasında Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl, oturuma ara vermek zorunda kaldı.
Genel Kurulda yaşanan kargaşadan önce, CHP’li milletvekilleri kürsü işgali gerçekleştirmişti. Teklifin geri çekilmesini talep eden CHP’li vekiller, bu şekilde protesto gösterisi yapmışlardı.
Kürsü işgalinin devam etmesi üzerine Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl, oturuma iki kez ara vermek zorunda kaldı.
Kastamonu’da feci kaza! 3 kişi hayatını kaybetti, 5 yaralı var