40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile yapılan Eurofighter Typhoon ön anlaşmasının ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Miçotakis, Türkiye’nin Avrupa Birliği savunma fonuna erişimini engellemeye çalışacağını belirtirken, savaş uçaklarının Yunanistan aleyhine kullanılmaması için güvence talep etti.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 23 Temmuz’da IDEF 2025 etkinliği kapsamında Eurofighter Typhoon savaş uçakları için ön protokolün imzalandığını duyurdu. Bu anlaşma, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İngiltere Savunma Bakanı John Healey arasında gerçekleşti. MSB, “Savunma bakanları ortak bir Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Bu belge, tam kapsamlı bir anlaşmaya bir adım daha yaklaştırmaktadır” şeklinde bir açıklama yaptı.
Anlaşmanın global basında büyük yankı uyandırmasının ardından Yunanistan ve İsrail’den sert tepkiler geldi. İsrail’deki ana muhalefet lideri Yair Lapid, Başbakan Netanyahu’yu anlaşmayı engelleyemediği için eleştirirken, Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’yi hedef aldı.
AFP’ye göre Miçotakis, Türkiye’nin Eurofighter’ları Ege Denizi’nde Yunanistan’a karşı kullanma ihtimaline karşı Avrupa Birliği’nde harekete geçeceğini ifade etti. Türkiye’nin 150 milyar euroluk Avrupa Güvenlik Eylem Planı (SAFE) kapsamındaki savunma fonlarına teknik olarak erişim hakkı bulunurken, Miçotakis bu süreci engelleyeceğini vurguladı. Skai TV’ye konuşan Yunan lider, “Türkiye’nin AB savunma fonlarına erişebilmesi için tüm üye ülkelerin oybirliği gerekiyor. Yunanistan buna izin vermeyecek” dedi.
Miçotakis, Türkiye’nin Eurofighter alımına doğrudan müdahale edemeyeceklerini de kabul ederek, “Türkiye, savunma sanayisi açısından güçlü bir ülke. Eğer birileri Türkiye’nin herhangi bir savunma ekipmanı satın almasını engelleyebileceğini düşünüyorsa, bu oldukça yanlıştır” ifadelerini kullandı. Ancak bazı koşullar öne sürebileceklerini belirten Miçotakis, Avrupalı ortaklarını uçakların teslimat süreci ve teknik destek gibi konularda bilgilendireceklerini söyledi.
Türkiye’ye yönelik satışla ilgili olarak Almanya hükümeti de anlaşmaya resmi onay verdi. İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’nın bulunduğu Eurofighter konsorsiyumu, Türkiye’nin 40 adet savaş uçağı alımına yönelik müzakerelerin devam ettiğini açıkladı.
Öte yandan Türkiye, Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki karasularını tek taraflı olarak genişletme çabalarına karşı uzun süredir diplomatik uyarılarda bulunuyor. Miçotakis’in açıklamaları, bölgede mevcut olan hassas dengeleri yeniden gündeme taşıdı.
Çin’de maden ocağında siyanür atık havuzuna düşen 6 üniversite öğrencisi öldü