40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin 7 aydır çözüm üretemediği 600 bin kamu işçisinin zam çıkmazı ile ilgili sert açıklamalarda bulundu.
Atalay, cuma günü grev kararını ilk uygulayacak yerin Eti-maden olacağını belirterek, 2600’e yakın işçiden 500’ünün hariç, 2100’ünün greve gideceğini açıkladı.
Ergün Atalay’ın açıklamasının devamı şu şekilde:
Bütün sendikalarımız, grev kararlarını asıp uygulamak zorunda. 210 gün geçti, milletin dayanma gücü kalmadı. Geçen yıldan beri geçinemediğimizi ifade ettik. Grevi amaç değil, araç olarak gördük. Bize bugüne kadar resmi bir cevap gelmedi. 3 gün sonra başlıyoruz. Sesimizi duyurmak için kapı kapı dolaştık. TÜRK-İŞ’in talebine cevap versinler. Bugün Bakanlar Kurulu var, devletin bakanı çıkıp karar versin. Biz, çarşamba günü duyurulması gereken her şeyi açıklayacağız.
Masa başında bu işi çözümlemek istedik, sayın bakanın açıklamasına rağmen müspet bir açıklama yapılmadı. Çarşamba günü her şeyi açıklayarak neler olduğunu belgelerle duyuracağız. Şu anda bizi görmüyorlar, duymuyorlar. Çarşamba günü işyerlerinin hepsini açıklayacağız. TÜRK-İŞ’in haklı, makul taleplerine cevap versinler. Ükeyi yönetenler bu konuda bilgi versin.
Bu nedenle ülkeyi yönetenlerin bize bir an önce kulak vermesi gerekiyor. Bu işi atanmışlarla çözemeyiz. Orman işçisi diyor ki “Ben yangını söndürmeye devam edeceğim. Para pul istemiyorum”. Aynısını savunma sanayinde çalışan arkadaşlarımız da söylüyorlar.
Bu yol çıkmaz bir yol. Bu yol kimseye huzur vermez. Ülke varsa biz de varız. Ülkeye ne olursa olsun ‘Yangın beni ilgilendirmiyor’ diyenlerden değiliz. Herkesin ağzından çıkan kelimeyi kulağı duysun. Bizim makul ve mantıklı taleplerimize kulak versinler.
Geçen hafta hükümet, kamu işçisine 2025’in ikinci altı ayı için yüzde 16,67’ye karşılık gelen gerçekleşen enflasyon teklifinden vazgeçerek, teklifi oransal olarak yüzde 11+ enflasyon farkına çevirdiği iddia edilmişti.
Yaklaşık 8 aydır devam eden ve yasal prosedür nedeniyle iyice sıkışan kamuda çalışan işçilere yönelik Çerçeve Protokol görüşmelerinde sıra dışı bir gündem oluştu. Daha önce hükümet kanadının kamuoyuna açıkladıkları ikinci altı ay için teklif değiştirildi. Yenilenen teklifte, ikinci altı ay için yüzde 11 ve enflasyon farkı önerisi işçi tarafına iletildi. Bu teklif, Temmuz-Aralık döneminde gerçekleşeceği tahmin edilen enflasyon kadar bir oran anlamına geliyor. Yani hükümet, gerçekleşen enflasyon yerine beklenen enflasyonu teklif etmiş oldu.
CHP'li Başevirgen: Hiçbir şey alamıyoruz, meyveleri rüyamızda görüyoruz