40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
Akdeniz bölgesi başta olmak üzere, Türkiye, Avrupa, ABD, Orta Doğu, Okyanusya ve Asya’nın birçok yerinde sıcaklık rekorları kaydedildiği ve önümüzdeki günlerde sıcak hava dalgasının etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor.
AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre, Türkiye dahil olmak üzere Akdeniz ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde haziran ayının ilk yarısında artan aşırı sıcaklıklar hissedilmeye başlandı.
Türkiye’de dün hava sıcaklığı mevsim normallerinin 6-12 derece üzerinde seyrederken, yurt genelinde en yüksek sıcaklık 50,5 derece ile Şırnak’ın Silopi ilçesinde ölçüldü.
Mardin Kızıltepe’de termometreler 49,6 dereceyi, Cizre’de 49,4 dereceyi ve Nusaybin’de 49,3 dereceyi gösterdi. Türkiye genelinde dün 6 ölçüm istasyonunda sıcaklıklar 49 derecenin üzerine çıktı.
İzmir’de yapılan ölçümlerde 43,5 derece kaydedilerek temmuz ayı sıcaklık rekoru kırıldı. Yüksek hava sıcaklığının 30 Temmuz’a kadar devam etmesi bekleniyor.
Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nin açıklamasına göre, mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının çarşamba gününe kadar etkili olması öngörülüyor. Sıcak havanın etkili olduğu İzmir’de zaman zaman hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktı.
Dün en yüksek sıcaklık 43,5 derece ile Bornova’da kaydedildi. Sıcak hava nedeniyle İzmirli vatandaşlar ve turistlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri olan Konak ilçesindeki Gündoğdu Meydanı boş kaldı. Az sayıda vatandaş gölgede dinlenmeyi tercih etti. Bornova’da ölçülen 43,5 dereceyle İzmir’in temmuz ayı sıcaklık rekoru kayıtlara geçti.
Antalya’da kent merkezindeki bazı noktalar 48 dereceye kadar ulaştı.
Turizm kenti Antalya’da dün hava sıcaklığı 46,1 dereceye ulaşarak son 95 yılın temmuz ayı sıcaklık rekorunu kırdı. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü’ne göre, bugün kent merkezinde hava sıcaklığı öğle saatlerinde 45 dereceyi aşarken, deniz suyu sıcaklığı 31 dereceye ve nem oranı yüzde 17 seviyelerine ulaştı. Bazı termometreler, 48 dereceyi gösterdi. Sıcaktan bunalanlar sabah erken saatlerde plajlara akın etti.
Ancak güneşin en dik geldiği öğle saatlerinde sahillerdeki yoğunluğun azaldığı gözlemlendi. Kimileri sıcak havada sahilde spor yapmayı tercih etti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü hafta boyunca sık sık yaptığı uyarılarda, Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerine çıkacağını belirtti. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı bulunanlar ve çocuklar için güneşin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması tavsiye edildi.
Yunanistan’ın Mora Yarımadası’nda sıcaklık 46 dereceye ulaştı. Rodos Adası’ndaki Lindos kasabasında ise 43,6 derece kaydedilerek tarihindeki en yüksek sıcaklık ölçüldü.
Arnavutluk’un güneybatısındaki Avlonya’da 42,4 derece ile rekor kırılırken, Saraybosna’da sıcaklıklar 39 dereceye yükseldi.
İskandinav ülkelerinden Finlandiya’nın Meteoroloji Enstitüsü, ülkenin bazı bölgelerinde son 14 gündür 30 derece üzerinde sıcaklık ölçüldüğünü ve bunun 1961’den beri yaşanan bir durum olduğunu bildirdi.
İsveç’te de çeşitli bölgelerde gündüz sıcaklıkları 30 dereceyi, gece sıcaklıkları ise 23 dereceyi gördü.
Güneydoğu Asya’da Tayland’ın güneyindeki Chawang bölgesinde en yüksek sıcaklık 36,5 dereceye ulaştı. Filipinler’in güneyindeki Mindanao adasına bağlı Surigao kentinde ise termometreler 36,2 dereceyi gösterdi.
Endonezya’nın Palu şehrinde sıcaklık 37 dereceye çıkarken, Malezya’da da benzer sıcaklıklar gözlemlendi.
Japonya’nın kuzeyindeki Otaru bölgesinde sıcaklıklar 34 dereceyi bulurken, ülkenin diğer bölgelerinde de 30 derecenin üzerindeydi.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) yüksek basıncın etkisiyle tehlikeli sıcaklık durumlarının devam edeceği uyarısında bulundu.
Irak’ın Bağdat şehrinde sıcaklıkların bugünkü tahmini 49 dereceye yükselebileceği öngörülüyor.
Mısır, Umman ve Orta Doğu’nun birçok bölgesi ile Türkiye, Yunanistan ve Doğu Akdeniz’in bazı alanlarında sıcaklıkların bu hafta sonu boyunca oldukça yüksek olması bekleniyor.
Avrupa Birliği’nin (AB) uydu izleme sistemi Copernicus İklim Değişikliği Servisi İklim Bilimcisi Rebecca Emerton, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Denizi de dahil olmak üzere Akdeniz’in büyük bir bölümünde yüksek deniz yüzeyi sıcaklığının gözlemlendiğini belirtti.
Ege Denizi’nde deniz yüzeyi sıcaklıkları, en güncel verilerin toplandığı 22 Temmuz’da 1992-2020 ortalamasına göre 3 derece daha sıcak olduğu vurgulandı. Emerton, “20-26 Temmuz haftasında Doğu Akdeniz’de deniz yüzeyindeki sıcak hava dalgasının kapsamı ve yoğunluğu artış gösterdi.” ifadelerini kullandı.
Emerton, bu dönemde Doğu Akdeniz havzasının bazı bölgelerinde deniz sıcak hava dalgası koşullarının belirgin hale geldiğini belirtti.
Copernicus verilerine göre, 22 Temmuz itibarıyla dünya genelinde yüzey sıcaklık ortalaması 16,64 derece ile 1992-2020 dönemi ortalamasının 0,38 derece üzerinde ölçüldü.
Eskişehir’de Porsuk Çayı’na düşen kişinin cesedine ulaşıldı