40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
Türk Ceza Kanunu’nda 18 yaşından küçük bireylere uygulanan cezaların caydırıcılığı üzerine devam eden tartışmalar, TBMM’nin bu konuda yeni düzenlemelere gitme ihtimali ile gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem çocukları suça yönlendirenlere hem de ailelerin bu meseledeki sorumluluklarına ilişkin önlemler alınmasını istedi.
Türkiye’yi derinden etkileyen 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi cinayeti, katilin 18 yaşından küçük olması sebebiyle cezada indirim yapılacak olması nedeniyle kamuoyunda büyük tepki topladı. 24 yıla kadar hapis cezası talep edilen katil, “çocuk indirimi” uygulandığı takdirde hukukçulara göre 10-15 yıl içinde şartlı tahliye olma ihtimali taşıyor. Minguzzi’nin ailesi ve kamuoyunun büyük bir kısmı bu indirime karşı çıkıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çocuk yargılamaları ile ilgili yönelik çalışmalar yaptıklarını duyurmuştu. Edinilen bilgilere göre, TBMM’nin 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama döneminde, “Yeni Minguzziler olmasın” amacıyla çocuk katillerine verilen cezaların artırılması için adımlar atılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu alanda yürütülecek çalışmalar için talimat verdi.
Türkiye gazetesinde yayımlanan bilgilere göre; Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen program dahilinde, 18 yaşından küçüklerin işledikleri suçlara uygulanacak cezaların yeniden yapılandırılması planlanıyor. TBMM’de oluşturulan çocuklara yönelik şiddetin önlenmesine dair araştırma komisyonunun taslak raporunda, cezaların artırılmasıyla ilgili çeşitli öneriler yer almaktadır. Türk Ceza Kanunu’na göre, fiili işlediği anda 12 yaşını doldurmamamış çocuklar ceza sorumluluğu taşımıyor. Ayrıca, 15 yaşını geçmemiş olanların, işledikleri suçu anlama kapasitesinin yeterli olmaması halinde de ceza sorumluluğu bulunmuyor. 15-18 yaş arası kişiler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına neden olan suçlar için 18-24 yıl, müebbet cezasına tabi suçlar için 12-15 yıl hapis cezası öngörülüyor. Mevcut düzenlemelerle yaşa göre ceza kademelendirilmesi, çetelerin çocukları suça sürükleyebilmeleri bakımından daha caydırıcı cezaların verilmesi ve ebeveynlerine de müeyyideler uygulanması gibi konular gündemde.
Birçok Avrupa ülkesinde çocuk suçlulara uygulanan cezaların Türkiye’den daha caydırıcı olduğu gözlemleniyor. Adalet Bakanlığı, Avrupa’daki uygulamaları inceleyerek, özellikle vahşi suçlar söz konusu olduğunda failler 18 yaşından küçük bile olsa, daha ağır yaptırımların uygulanmasını sağlamayı hedefliyor. Bazı ülkelerde çocuklar, işledikleri suçların cinsine göre yetişkin muamelesi görebiliyor. ABD’deki bazı eyaletlerde 16-17 yaşındaki bireyler ağır suçlardan yetişkin muamelesi görebiliyor. Bazı eyaletlerde bu sınır 14 yaşa kadar düşerken, 1993 yılında yaşanan bir davada 4 yaşındaki bir çocuğu öldüren 13 yaşındaki bir fail, yetişkin olarak yargılanmış ve indirim uygulanmamıştı. Kanada’da, 14 yaş üstündeki suçlular, işledikleri suçun ciddiyetine göre yetişkin mahkemelerinde yargılanabilmektedir. İngiltere’de ise ağır suç işlemiş 10 yaş üstü çocuklar, özel çocuk mahkemeleri dışındaki mahkemelerde yargılanmaktadır.
Suriye Ordusu ile YPG arasında gerginlik! 11 asker esir alındı