40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
Suriye’nin Süveyda kentinde Dürziler ile Arap aşiretleri arasındaki gerilim, güvenlik güçlerinin bölgeden çekilmesine sebep oldu. Bu durumu fırsat bilen İsrail, iç çatışmaları bahane ederek Şam’a yönelik ardışık saldırılar gerçekleştirdi. Gazze’den sonra rotasını Suriye’ye çeviren İsrail’in saldırgan tavrı uluslararası kamuoyunda önemli tepkilerle karşılandı.
Çatışmaların kontrolden çıkmasıyla güvenlik güçleri, Süveyda’ya yeniden girmeye karar verdi. Gerilimin yükseldiği bu süreçte, bölgede geniş kapsamlı bir ateşkes ilan edildi. Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara, ateşkesin ardından yaptığı ilk açıklamada, “Bölgedeki aşiretlere teşekkürlerimi sunuyorum. Suriye, ayrılıkçı projelerin sahası değildir. İsrail, Süveyda’daki gerilimi artırdı” dedi.
Şara’nın açıklamasında özellikle Türkiye’ye yönelik vurgusu dikkat çekti. Ankara’nın barışa yönelik çabalarını öven Suriye lideri, “Türkiye’ye desteği için teşekkür ederim. Türkiye gibi cömert destek veren ülkelerin rolü göz ardı edilemez. Bölgedeki istikrar ve huzuru destekleyen çabaların merkezinde yer aldı” şeklinde konuştu.
Sabah saatlerinde Süveyda’ya ulaşan güvenlik güçleri, silahlı milisler tarafından engellendi ve konvoy Dera iline geri çekilmek zorunda kaldı. Ateşkes ilanının ardından Suriye hükümetine bağlı güvenlik güçleri, Süveyda vilayetinde konuşlanmaya başladı.
Öte yandan, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye ile İsrail’in Türkiye, Ürdün ve komşu ülkelerin de onayıyla kapsamlı bir ateşkeste anlaştığını duyurdu. Barrack, tüm etnik grupların silahlarını bırakıp yeni ve birleşik bir Suriye inşa etmeye çağrıldığını belirtti.
Dürzi toplumu, İsrail devleti kurulmadan önce Siyonist milislerle iş birliği yapmıştı. 1948’deki savaşta İsrail’in yanında yer alan Dürziler, günümüzde de İsrail ordusunda zorunlu askerlik yapmaktadır. Ancak İsrail’deki Dürziler, zaman zaman ikinci sınıf muamelesi gördüklerini öne sürmüştü. 2018’de çıkarılan “Yahudi Ulus Devleti Yasası”na karşı on binlerce kişinin katıldığı Dürzi protestoları gerçekleştirilmişti.
13 Temmuz’da Dürzi grupların Bedevi aşiretlerine ait araçlara el koymasının ardından meydana gelen çatışmalar sonrasında İsrail, Dürzi azınlığı koruma bahanesiyle Suriye’ye müdahale etti. İsrail hükümeti daha önce Dürzilere hem askeri hem de siyasi destek sözü vermişti.
Suriye’deki Dürzi toplumundaki fikir ayrılıkları bu süreçte daha da belirgin hale geldi. Süveyda’da tanınmış dini liderlerden Şeyh Yusuf el-Cerbu, dış müdahalelere karşı olduklarını ifade ederken, İsrail’e yakınlığı ile bilinen Hikmet el-Hecri, hem İsrail’i hem de ABD’yi açıkça müdahaleye çağırdı.
YKS birincisi başarısının sırrını tek cümleyle özetledi! Aynı aileden 2 şampiyon çıktı