40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
Türkiye’nin ünlü oyun firmalarından Joygame, sermaye piyasalarına adım atarak önemli bir aşama kaydetti. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) kayıtlı sermaye sistemine geçiş izni alan şirket, ticaret tescil işlemlerini de tamamladı. Bu süreçle ilgili bilgi veren Boğaziçi Ventures CEO’su ve Joygame Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özistek, gelişmeleri CNBC-e muhabiri Günce Nur İnce’ye aktardı.
Özistek, “SPK’dan kayıtlı sermaye sistemine geçiş izni alındı. Joygame kayıttan tescil işlemini gerçekleştirdi. Dolayısıyla süreç devam ediyor. Eğer SPK’dan onay alınırsa, Joygame Türkiye’nin halka açılan ilk oyun şirketi olacak” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin oyun şirketleri açısından borsalarda bir ilki gerçekleştirebileceğine dikkat çeken Özistek, şu şekilde konuştu:
Dünya genelindeki borsalarda birçok oyun şirketinin halka açık olduğunu görmekteyiz. Oyun sektörü oldukça büyük bir alan. Örneğin, dünyanın en büyük 10 şirketinden biri, oyun şirketi olan Tencent, Çin’in önde gelen teknoloji firmasıdır. Dolayısıyla global ölçekte oyun şirketlerine yapılan yatırımların sayısı artıyor. Türkiye’de şimdiye kadar halka açılan bir oyun şirketi yok. Joygame bu alanda ilk olursa, Türkiye için önemli bir gelişme olacaktır. Çünkü Türkiye borsası derinliği yüksek bir piyasa olmasına rağmen, teknoloji şirketi sayısı az ve oyun şirketi henüz yok. Bu gelişmeyle birlikte gelir elde edileceğini düşünüyorum.
Özistek, Türkiye’de halka arz için gereken kriterlerin yurt dışındaki uygulamalara kıyasla daha katı olduğunu belirtti:
Erken aşamada bir girişimci, ‘Benim bir fikrim var’ diyerek bir ekip oluşturuyor. Halka arz aşaması ise daha ileri bir seviyede gerçekleşiyor. Türkiye’deki kurallara göre, bir şirketin halka açılmadan önce ardışık iki yıl boyunca kar etmesi gerekmekte. Belli ciro ve bilanço hedeflerine ulaşması şart. Bugün İsveç Nasdaq’ında, Amerika’da ya da Londra’da bir şirket zarar ediyorsa halka arz olabiliyor. Eğer ciro küçükse, yine de halka arz etmek mümkün; ancak Türkiye’de böyle bir durum söz konusu değil.
Barış Özistek, oyun sektörünün yalnızca ekonomik büyüklüğüyle değil, aynı zamanda yarattığı global etki ve teknoloji birikimiyle Türkiye’deki diğer sektörlerin ilerlemesini hızlandırdığına da dikkat çekti. Oyun sektöründeki deneyimlerin başka alanlardaki girişimlere aktarıldığını vurgulayan Özistek, özellikle yapay zeka tabanlı uygulamalarda bu etkinin gözlemlendiğini ifade etti. “Türkiye’de oyunla birlikte gelişen diğer sektörler de mevcut. Örneğin, e-ticaretle oyun sektörü karşılaştırılabilir. E-ticaret, coğrafyamızda yaygın bir iş. Amazon ve eBay Amerika’da bu hizmeti verirken, Trendyol Türkiye’de hizmet sunuyor. Yani bu durum, oradaki ekiplerin belirli bir ülkede operasyona odaklandığını ve uzmanlık geliştirdiğini gösteriyor. Oyun sektöründe ise tam tersine, bu iş global bir boyutta yürütülüyor. Bu alanda başarılı olan şirketler, Türkiye’nin ekosisteminde Amerika’dan Japonya’ya, Çin’e ve Kore’ye reklam yapabilen, yerelleştirme gerçekleştirebilen, ‘live operations’ uygulamalarını bilen ekipler yetiştiriyor.” şeklinde konuştu.
Aliyev Ailesi’nden 500 milyon Euro’luk cennet ortaklığı