40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, yapay zekanın, teknolojinin ötesinde tüm sektörleri dönüştüren bir “kaldıraç” işlevi gördüğünü dile getirdi. Baba, becerilerin ön planda olduğu bu yeni dönemde, sadece diploma sahibi olmanın yeterli olmadığını belirtti.
Yapılan açıklamada, Baba’nın dünya çapında üniversiteler ve kurumlarla iş birliği yaparak çevrimiçi kurslar, sertifika programları ve dereceler sunan Coursera’nın “Küresel Beceriler 2025” raporunu değerlendirdiği aktarıldı.
Raporda, 2030 yılına kadar Türkiye’deki 7,6 milyon iş pozisyonunun dijitalleşme, otomasyon ve yapay zeka gibi teknolojik gelişmelerle dönüşeceği, karşılığında veri analitiği, yazılım geliştirme, siber güvenlik ve yapay zeka uygulamaları gibi alanlarda 8,9 milyon yeni teknoloji odaklı meslek rolünün ortaya çıkacağı öngörülmektedir.
Yapay zekanın muhasebe, pazarlama, mühendislik ve iletişim gibi birçok alanda veri, otomasyon ve yapay zeka okuryazarlığı gerektirdiğine dikkat çeken Baba, yeni dünyanın beceri, yetkinlik ve öğrenme arzusunu zorunlu kıldığını vurguladı.
Baba, geleceğin iş dünyasında yalnızca teknik yeterliliğin değil, aynı zamanda adaptasyon yeteneği, sistem düşüncesi ve öğrenmeyi öğrenme becerisinin de kritik olduğunu ifade etti. “Yeni çağda kazananlar, unvan değil, yetkinlikleri olanlar olacak. Beceri, kariyerin temel taşı haline geldi.” dedi.
Coursera’nın raporunda, Türkiye’deki bireylerin işletme alanında %45, teknoloji alanında %60 ve veri bilimi alanında %49 düzeyinde yeterliliğe sahip olduğu bilgisine yer verildiğini aktaran Baba, bu verilerin Türkiye’nin dijital dönüşüme olan açıklığını gösterdiğini belirtti.
Baba, bu süreci hızlandırmak için daha fazla desteğe gerek duyulduğunu ifade ederek, “Bu rakamlar bize yön göstermeli. Doğru eğitim yatırımlarıyla Türkiye bu alanda büyük bir atılım yapabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Son bir yılda Türkiye’den yapay zeka eğitimlerine olan kayıtların %100 artmasını toplumsal bir uyanış olarak nitelendiren Baba, “Gençlerimizin öğrenme isteği çok yüksek. Bu potansiyeli doğru politikalarla destekleme zamanı. Yapay zekayı bir tehdit olarak değil, dönüşüm aracı olarak görmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Macaristan'dan AB'ye veto: Fonlar ödenmezse destek yok!