40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
Kayseri’de hurda araçların tamponlarından elde edilen ham maddeyle kanepe, baza ve modüler mobilya gruplarının ihtiyaç duyduğu ayak, tekerlek, kulp, süs ve endüstriyel ürünler üretiliyor. Şehirde ekonomik ömrünü tamamlamış ve trafiğe çıkması sakıncalı görülen hurda araçlar, Yeni Sanayi Sitesi’nde yer alan hurdacılar tarafından toplanarak ayrıştırılmakta.
Ayrıştırma sürecinin ardından, yedek parça olarak kullanılamayacak hale gelen tamponlar, Organize Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren plastik geri dönüşüm tesisleri tarafından alınıyor. Bu tamponlar, fabrikalarda bulunan kırma makinelerinde ufak parçalar haline getiriliyor ve belirli kimyasallar eklenerek eritildikten sonra “granül” diye adlandırılan ham maddeye dönüştürülüyor.
Kalıp makinelerine dökülen bu ham madde, ısı işlemiyle biçimlendirilerek kanepe, baza ve modüler mobilya gruplarının ayak, tekerlek, kulp, süs ve endüstriyel ürünler haline dönüştürülüyor. Eski tamponlardan mobilya aksesuarı üreten Kayplas firmasının sahibi ve Kayseri Plastik Sanayiciler Derneği Başkanı Yusuf Özkan, yaptığı açıklamada, tüm atık ürünlerin ekonomiye kazandırılmasının önemine değindi.
Özkan, geri dönüşüm ve plastikle ilgili tüm malzemelerin önemini vurguladı. “Kayseri, Türkiye’nin büyük oranda mobilya ihtiyacını karşılamaktadır. Geri dönüşümden üretilmiş ürünlerimizi yurtiçine ve yurtdışına göndererek ekonomimize katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi. Balkan ülkeleri, Almanya, İtalya, İran, Irak ve Bulgaristan gibi ülkelere ihracat yaptıklarını sözlerine ekledi. Bu plastik aksamların mobilyalarda ve endüstriyel ürünlerde kullanıldığını belirterek, sadece gıdaya temas eden ambalaj ürünlerinde kullanılmadığını ifade etti.
Özkan, Türkiye’de yalnızca bir tane bulunan petrokimya tesisi nedeniyle plastik ham madde ihtiyacında yüzde 85 oranında dışa bağımlı olduklarına dikkat çekti. Geri dönüşümün milli bir hareket olduğunu vurgulayan Özkan, geri dönüşümün ekonomiye katkısının büyük olacağını ifade etti. “Yıllık ham madde tüketimimizin yüzde 40’ını geri dönüşümden sağlamaktayız. Eğer bu geri dönüşüm gerçekleştirilmezse, aynı ürünü daha pahalı ve dışa bağımlı olduğumuz orijinal ham maddeden temin etmek zorunda kalacağız, bu da maliyetleri artıracaktır” şeklinde konuştu.
Marka firmaların, tedarikçilerinden taleplerinin yüzde 25 oranında geri dönüşümden üretilmiş ürün istemek olduğunu belirten Özkan, bunun önemli bir şart haline geldiğini ifade etti. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla plastik, metal, kağıt, ahşap, seramik ve cam atıkların geri dönüşümle endüstriye kazandırılmasının zaruri olduğunu sözlerine ekledi.
Sonuç olarak, geri dönüşümün üretim, ekonomi ve sanayi alanında sahip olduğu öneme dikkat çeken Özkan, bu sürecin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Şimşek'ten Moody's açıklaması: Yeni not artışları gelecek