40,4343$% 0.24
47,1614€% 0.49
54,2613£% 0.02
4.344,14%0,72
3.349,56%0,33
10.366,16%-0,04
İsrail Meclisi (Knesset), gerçekleştirdiği oturumda, hükümete, 1967’de işgal ettiği Filistin toprağı Batı Şeria’nın ilhakı için çağrı yapan bir karar oyladı.
Meclisteki 120 milletvekilinden 71’i bu kararın lehinde, 13’ü aleyhinde oy kullanırken, diğerleri çekimser kaldı. Alınan bu karar, Batı Şeria’nın ilhakını doğrudan uygulamaya koymuyor, ancak hükümete bu yönde adımlar atması için çağrıda bulunuyor.
Mecliste onaylanan kararda, Batı Şeria’nın “Yahudi halkının tarihi, kültürel ve manevi anavatanı olduğu” iddia edildi. Ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistin devleti kurulmasına karşı çıkıldığı ve bunun “İsrail devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehdit oluşturacağı” vurgulandı.
İsrail Meclisi, kabul edilen bu karar ile “Filistin devleti fikrinin gündemden çıkarıldığı” savını öne sürdü. Ayrıca, hükümeti Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerinde “İsrail egemenliğini uygulamak için mümkün olan en kısa sürede harekete geçmeye” çağırdı.
Benzer şekilde, İsrail Meclisi, bazı ülkelerin Filistin devletini tanıma girişimlerine karşı “Filistin devletinin tek taraflı tanınmasına itiraz eden bir kararı” geçtiğimiz Şubat ayında 99 milletvekilinin, Temmuz’da ise 68 milletvekilinin oyuyla kabul etmişti.
İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria uluslararası hukuka göre işgal sayılmaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına göre, İsrail’in savaşla elde ettiği bu toprakları ilhak etme çabası reddedilmektedir.
7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden Gazze Şeridi’ndeki saldırılar nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım iddialarıyla yargılanan İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da da Filistin topraklarına yönelik adımlarını hızlandırdı. İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now’un raporuna göre, işgal altında bulunan Batı Şeria’daki toprak gaspı, 2025’in ilk üç ayında 2024’ün toplamını geçmiş durumdadır.
Uluslararası hukuka göre, işgalci olan İsrail’in, işgal ettiği topraklara kendi vatandaşlarını yerleştirmesi ya da burada yaşayan Filistinlileri zorla göç ettirmesi yasadışı kabul edilmektedir. Batı Şeria’da 451 bin, Doğu Kudüs’te ise yaklaşık 230 bin İsrailli yerleşimci bulunmaktadır. Bu durum, uluslararası hukuka göre yasa dışı sayılmaktadır. Ancak, İsrail’deki aşırı sağcı partiler ve politikacılar, sürekli olarak işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi üstünlüğünü savunarak daha fazla toprak gaspı yapılmasını ve Batı Şeria’nın ilhak edilmesi gerektiğini dile getirmektedirler.
Yasa dışı yerleşimlerdeki İsrailliler, İsrail yasalarına tabi iken, Batı Şeria’da yaşayan yaklaşık 4 milyon Filistinli, İsrail ordusunun kontrolü altında yaşamaktadır. İşgal altında bulunan Batı Şeria’da İsrail ordusunun kurduğu kontrol noktaları, yol kapatmaları ve Filistin beldelerine yapılan baskınlar, Filistinlilerin yaşam koşullarını zorlaştırmaktadır. Ayrıca, Filistin topraklarını işgal eden İsrailli bireylerin gerçekleştirdiği saldırılar da diğer bir şiddet unsuru olarak öne çıkmaktadır.
KKTC’de aşırı sıcaklar nedeniyle çalışma kısıtlaması